ЩО ТАКЕ ГЛЮТЕН І ЧИ ДІЙСНО ВІН НЕБЕЗПЕЧНИЙ  ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я?

ЩО ТАКЕ ГЛЮТЕН І ЧИ ДІЙСНО ВІН НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я?

Глютен - це складний білок, що входить до складу більшості злакових культур (в тому числі він є в пшениці, ячмені і навіть у вівсянці і перловці). Наприклад вміст глютену в пшениці - не менше 80%! З латині або з англійської назва gluten або glue означає клей. Глютен іноді називають «клейковиною», саме глютен дозволяє змішувати борошно з рідиною і чим більше в борошні глютену, тим простіше зробити з неї гарне тісто і в результаті випекти повітряну і пишну випічку.

Глютен відповідно міститься у всіх продуктах, виготовлених зі злакових (зернових) культур, в тому числі в кетчупі, майонезі та соусах. Сюди ж потрапляють напої, приготовані на основі злакових (пиво, віскі, горілка та ін.). Величезна кількість продуктів харчування містять так званий прихований глютен, доданий до складу з метою згущення. Наприклад пшеничний крохмаль. Використовується в йогуртах, морозиві, шоколаді, ковбасі, сосисках, крабових паличках.

Щоб зрозуміти, чим же шкідливий глютен, потрібно ближче познайомитися з будовою кишечника. Його внутрішні стінки покриті ворсинками, які допомагають перетравлювати їжу і через них всмоктуються вітаміни, мінерали та мікроелементи. Реагуючи на клейковину, ворсинки розгладжуються як би склеюючись, що не дозволяє правильно завершити травний процес, впорядкувати погане від хорошого, увібрати в Ваш організм всі необхідні корисні речовини.

В результаті у людина поправляється, часто при цьому знижується апетит, виникають кишкові розлади, з'являється здуття живота, блідість, набряклість втома, мігрені, дратівливість, відбувається погіршення обміну речовин. А нестача вітамінів дає про себе знати сухістю шкіри, випаданням волосся і ламкістю нігтів. Доведено, що кожен 12 чоловік страждає непереносимістю глютену, діагноз - целіакія (алергія / непереносимість злакового білка). А через те, що симптоматика неяскраво виражена, люди страждають, але при цьому не надають проблемі ніякого значення.

Тому вибираючи продукти дивіться на етикетку! Адже просунуті виробники вже навчилися «виводити» глютен з продуктів харчування очищаючи їх від непотрібного складного білка-шкідника. На упаковках безглютенових продуктів буде завжди стояти знак «Без глютену» або «Gluten Free».

До продуктів, які взагалі не містять в складі глютен відносяться всі види м'яса, риба, яйця, картопля, кіноа, амарант, гречка, рис, кукурудза, горох, горіхи, фрукти і овочі.

 22.04.2017
 (21 переглядів)